In englishEesti keeles

esmaspäev, 24. veebruar 2014

Head vabariigi aastapäeva!

Juba mitmendat kuud reisides kirgastub silme ees kodune Eesti. Kaugelt on ikka parem vaade, sest pilk ulatub haarama ja märkab kõige tähtsamat. Ning meelde tulevad paljude reisimeeste ütlused tagasi koju jõudes. Eesti on tore koht. Eestis on palju asju mille üle rõõmu ja uhkust tunda.

Kirgastub ka see, mida saab paremaks teha. Eesti edukuse võtmed ei ole ainult meie tegevuses riigi sees. Maailmas on edukuse võtmed kontaktides. Projektijuhtimine Aafikas ja Lõuna Ameerikas on õpetanud inimsuhete tähtsust. Kas sa leiad üles õiged inimesed ja firmad? Kas Sa tunned kedagi, kes aitaks Sul neid leida? Kas Sul on põhjus, miks nad peaksid Sind ära kuulama ja aitama? Kas austad teisi inimesi, et nad saaksid Sind vastu austada? Iga Eestlane, kes elab ja töötab väljaspool Eestit on kuldaväärt varandus, sest tal on vastus neile küsimustele. Aga ainult juhul, kui ta mäletab kodust Eestit hea sõnaga ja unistab sinna tagasi.

Ta mäletab kodust Eestit hea sõnaga, kui kodus on pessimismi ja kriitika asemel tähtsad uudishimu, avastamise rõõm ja sõbralikkus. Väljendugu see meeleolu siis meedia valikutes, parteide sõnavõttudes või hoopis anonüümsetes kommentaarides. Maailmas näed, et on võimalik ka vastupidine. Senegalis panid võhivõõrad inimesed vastasuuna liikluse seisma, et Amphibear saaks mööda tee äärde seisma jäänud kalu laadivast veokist. Naeratati ja lehvitati sõbralikult. Mitte kordagi pole keegi vihaselt viibanud, mis sa trügid siin oma suure autoga. See on kestnud riigist riiki. Mõnikord on küll naeratus häbelikum ja inimesed vaoshoitumad, kuid ta on alati olemas. See kõik on Eestis võimalik. See kõik on Eestis olemas. Seda võiks olla palju rohkem. Muidugi saab sellele valitsus ja riigikogu kaasa aidata, kuid tegelikult sõltub see meist endist. Keegi ei saa meie endi eest unistada, teist inimest austada, tunda uudishimu ja avastamise rõõmu. Meie ise saame seda teha. Iga päev üks naeratus rohkem ja Eesti muutub samapalju ilusamaks, kui seda suutis teha „Teeme Ära“ aktsioon.

Kui järjekordselt tuli Maroko piirilt praamiga Hispaaniasse tagasi tulla, siis vaatas hispaania piirivalvur kõigepealt üles pontoonidele ja luges mis seal kirjas on, siis vaatas tõsise näoga autosse, meid veidi ehmunud näoga oma passe käes hoidmas, muheles ja viipas et sõitke edasi. Ta teab mis on tema ülesanne ja see ei ole rutiin järjekordse passi vaatamises. Tema ülesanne on leida salakaubavedajaid, illegaale ja kriminaale. Isegi kui mul oleks mõni auto paber puudu, ei oleks see Hispaania riigile oluline. Riik usaldab oma ametnikke ja lubab neil teha oma tööd mõistlikult.

Hea riik tõlgendab seadusi kodaniku kasuks ja ei tee otsuseid põhimõttel, meil polegi veel kaasust - proovime, teeme teile maksuotsuse. Maksuameti ülesanne ei tohi olla võimalikult palju makse koguda. Maksuameti ülesanne on võimalikult seaduslikult makse koguda. Kui igast tehingust peaks maksuametile teatama, siis kas varsti peaks ka tunni aja kaupa alibi esitama - kuskil kindlasti toimus mõni kuritegu. Hea riik usaldab oma kodanikke ja ei kohtle neid ennetavalt kurjategijatena.

Iga riik areneb läbi oma kodanike ettevõtluse. Kui sõita Amphibeariga läbi maailma on põhiline sõnum „Congratulations“. Palju õnne, et oled sellise vahva projekti ette võtnud. Palju õnne, et Sul on niipalju julgust ja hullust sellist asja ette võtta. Võib olla tõesti, see ei tule välja, aga sa proovid seda teha. Palju õnne! Ning ka Eestis saab ettevõtjatele palju õnne soovida. Ei pea üksikute petturite pärast kasvatama juhatuse liikme vastutust nii, et ta ebaõnnestumise korral oma majast, vähesest varast ja lõpuks ka perest ilma jääb või peab aastaid kohtu vahet käima. Ei, palju õnne, et ta proovis. Kui piirata vastutust, on proovijaid rohkem. Kui rohkem inimesi proovib midagi uut saavutada, siis ka rohkem inimesi midagi saavutab. Elu näitab,et see ei sõltu haridustasemest või eelmisest töökohast. Kuna ennustamist pole veel teadusharuna olemas, ei tea ka keegi, kes ettevõtjana õnnestub ja kes mitte. Palju õnne, kui te seda proovite!

Kaugelt vaadates on Eesti ilus ja hästi toimiv riik, väga võimekate ettevõtete ja andekate inimestega. Eestisse igatseb tagasi. Lisame positiivsuse ja paremat kohta ei ole maailmas olemas.

Head Eesti Vabariigi aastapäeva!

Siiralt Teie,
Mait Nilson

Vimpli autor Jaan Kelder

1 kommentaar:

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.