In englishEesti keeles

laupäev, 26. oktoober 2013

Läbi keeviste

Tavalise silmaga läbi keevisõmbluste ei näe. Kuid hea oleks näha. Alumiiniumi keevitust varitseb oht mikropragude tekkeks, millest hiljem võib areneda tõsisem probleem. Tehase väitel ei ole neil pontoonidega küll rohkem kui kümne aasta jooksul ühtegi sellist probleemi olnud. Siiski parem kontrollida kui kahetseda.

Ning see on võimalik siinsamas Eestis. Firmas nimega Technical Inspection Service, ehk TIS saab teha keevistele kontrolli. Nii oligi kiirel tööajal Amphibeari pontooni keeviste kontrolli äramahutamiseks võetud hoopis laupäevane päev.

TIS inspector Ivan Podkhomutnikov pakkus sissejuhatuseks kohvi. Pilt tehtud firma sertifikaatide taustal.

Kõige esimene kontrollimeetod on vaatlus. Pontoonide seest saab keeviseid vaadata endoskoobiga. Endoskoop on sisuliselt väike kaamera koos valgustiga pika ja painduva varre otsas.

Väga kaval kontrollimise meetod on marker- ja kriidivärgiga. Kõigepealt kaetakse puhastatud keevis punase markervärviga. Vähese seismise järel puhastatakse pind värvist ja kaetakse kriidtolmu värviga. Kuivamise järel tõmbab kriiditolm mikropragusesse pugenud markervärvi välja ja muudab defektid nähtavaks. Pildil on näha mõned punased täpid, mikroaugud keevituses. Õnneks pragusid pontooni keevituste juures ei olnud ja kuna pontoonid survet hoiavad ei ole ka mikroaugud läbivad.

Viimane kontrollmeetod oli keevisõmbluse röngtenpilt. Selle tegemise ajaks aeti kõik teise ruumi, aga tehnika oli ka võhikule arusaadav röngtenkahuri ja filmiga. Natuke arvutamist säriaja jaoks, natuke mõõtmist fookuskauguse jaoks ja oli ka keevisest röngtenpilt tehtud.

TIS inspektorid Ivan Podkhomutnikov ja Andrei Martikainen kontrollitud Amphibeari taustal.

Ülevaatuse käigus sai näha keeviste siseelu, mis ootuspäraselt pole kuigi kaunis. Õnneks sai ka kinnituse, et ühtegi mikropragu kontrollitud sõlmpunktides ei ole ja keevised on suuremas osas kvaliteetsed. Siiski soovitati tugevdada ajami kinnitust ja sinna tehtud keevisõmblused vähemalt osaliselt üle keevitada.

Aitäh TIS meeskonnale! Ärasõidupilt sai tehtud kontori juures emafirma logo ees.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.