In englishEesti keeles

pühapäev, 1. september 2013

Raadiovarustusest

Sain kätte Tehnoturu poolt reisiks mõeldud varustuse. Väga lahedad asjad! Kõige olulisemad on Alinco DJ G7E raadiosaatjad. Tehnoturg oli lahkelt sisse programmeerinud Euroopas lubatud vabasagedused PMR, Ameerikas lubatud vabasagedused FRS ja Mere VHF sagedused. Kõigil neil sagedustel oskab Alinco nii kuulata kui ka saata, kusjuures suudab vastu võtta ja esitada kahte sagedust korraga. Otse loomulikult saab selle seadmega kuulata kogu mailmas raadiot. Lisaks oskab ta ka raadioamatööridele mõeldud sagedusi, aga piiratud raadiooperaatori litsentsiga mul sinna asja pole. Minu huvi oli siisse programmeerida veel ka auto lällari sagedus (CB) ja AIS vastuvõtu sagedus. AIS on küll autol juba plotteri taha ühendatud, aga scanner ilmselt hakkab krõpsuma kaugemalt ja on ookeanil täiendava hoiatusena abiks. Muidugi kõigi nende funktsioonide juhtimine on Alincole omaselt keeruline, aga ajapikku jääb põhiline meelde. Päris esimene Alinco see mul ei ole, siiamaani on töös aastaid tagasi ostetud DJ-X3 scanner, mis nii meresagedusi kuulab kui raadiot mängib.

Mis mind eriti rõõmsaks teeb – need seadmed on veekindlad! Elekroonikale tavaliselt surmav soolane mereõhk ei tohiks neile küll midagi teha. Kuna autos vaba kohta laadimispesa installiks oli juba raske leida, sai laadimispesa pandud kõrvalistuja istme ülaservale. Selleks tuli peatoe hoidja juurest väike metallkonsool teha. Kaabli vedasin istme polstri vahelt. Nüüd on võimalik merel viite sagedust korraga kuulata (koos mereraadioga). Ilmselgelt seda vaja pole, aga võimalus on. Kui PMR walkie-talkie oleks kaasa võtnud oleks seadmeid samapalju, aga Aafrikast lahkudes juba kasutud (sagedused keelatud).

Alinco DJ G7E oma laadimispesas kõrvalistuja seljatoel.

Raadio jaoks on ka väga kiirelt installeeritav ja ülipainduv väliantenn. Natuke vajas plekk auto akna järgi painutamist ja nüüd saab juhtme autost välja täiesti veekindlalt ilma igasuguse läbiviigu või auguta. Kaabel on kavalalt raami keskel peidus.

Kavala klaasikinnitusega väliantenn.

Nüüd on sidevahendeid piisavalt. Kokku on varustuses 1 mere VHF-DSC raadio, Alinco käsisaatjate paar, kaks veekindlat telefoni (üks navigatsiooniks, teine helistamiseks), Iridium DeLorme sõnumisaatja satelliitsideks seal kus mobiililevi pole ja loomulikult EPIRB majakas tõsisest hädaolukorrasat teada andmiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.